La Plataforma detecta irregularitats en la forma de convocar les eleccions de renovació de Presidència, Vicepresidència del Principat i vocalies dels tres àmbits territorials de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC)
La Plataforma ha fet arribar a tots els associats i associades de l'AELC, i també a l'actual Junta Directiva, aquest escrit en el qual es detallen algunes irregularitats que s'han detectat en la forma i el procediment de la convocatòria de renovació de càrrecs que han de tenir lloc el pròxim 15 de març, per mandat estatutari.
1) Hem constatat en les últimes hores que la secretària general de l'AELC, Lluïsa Julià, i algun altre membre de la Junta Directiva dels tres àmbits territorials, està fent telefonades a segons quins associats i associades, ignorem amb quin criteri, oferint-los algunes de les places i instant-los a presentar la seva candidatura. Aquest és un mètode, venint de membres de la mateixa Junta, que és inadmissible pel que té d'intromissió en la lliure elecció de cada associat o associada i per la falta de credibilitat que pressuposa rebre una trucada d'aquesta mena, tenint en compte, és clar, que les trucades no es fan a tots i cadascun del miler d'associats.
2) Per això considerem que la data i hora de candidatures hauria de ser tancada en mans d'un tercer imparcial —preferentment un notari— que no tingués cap relació amb la mateixa Junta Directiva. Totes les associacions mínimament posades al dia, creen una junta electoral, amb membres que no tenen cap càrrec ni són candidats, a l'hora de la renovació de càrrecs. L'actual nombre d'associats de l'AELC, un miler, demana també aquesta seriositat. D'aquesta manera s'evita que, passat el termini, ningú no pugui elaborar una candidatura fora d'hora. I ens referim, sobretot, a candidatures que puguin sortir fora de temps des de dins mateix de la Junta Directiva actual, que se n'hauria de mantenir al marge, com malauradament veiem en les últimes hores que no passa.
3) Demanem que, en ple segle XXI, unes eleccions que afecten un miler d'associats es convoquin no amb el sistema que podia ser vàlid fa trenta anys quan n'érem un centenar i que consisteix a acceptar votacions tant per fax, com per correu electrònic o per incomprensible vot delegat, sinó estrictament per vot personal i secret, mitjançant paperetes en sobre tancat i facilitant la votació per correu, però sempre, sota idenficació de l'associat que utilitza aquest sistema i respectant el seu dret al vot secret. El sistema de faxos o correus electrònics oberts o fins i tot la rebutjable delegació de vot, en el cas d'eleccions a càrrecs, no es pot admetre pel bé del sistema democràtic que hauria d'impregnar la base de l'AELC.
4) Com que el tancament de candidatures és el 10 de febrer del 2007, considerem que la Junta Directiva de l'AELC té temps per adaptar aquest sistema de votació i fer-lo arribar degudament en sobres de votació per si es vol utilitzar el vot per correu, que s'hauria de tancar uns dies abans del 15 de març, data prevista de l'assemblea general, per evitar retards del servei de Correus.
5) Exigim a l'actual Junta Directiva i especialment al seu President sortint que prenguin les mesures que calgui per erradicar mètodes antidemocràtics com les telefonades a associats o associades que esmentàvem en el punt 1, així com els mètodes de votació oberta que esmentàvem en el punt 3, que no garanteixen ni fomenten la participació generalitzada de tot el col.lectiu d'associats.
6) Demanem a qui correspongui elaborar la documentació de votacions que es respectin tots els noms dels candidats o candidates que es presenten, incloent-los en les paperetes de votació estrictament per ordre alfabètic del seu cognom i no, com en alguna ocasió anterior s'ha fet, situant en els primers llocs aquells candidats o candidates que, presumiblement, han estat demanats pel sistema de la telefonada, que ara voldríem veure erradicat.
7) Malgrat que sempre hi ha el dubte que feta la llei, es faci la trampa, si la Junta Directiva de l'AELC aplica el sistema net i correcte que proposem, s'evitarà, almenys, que es creïn focus de dubte, cosa que acabaria repercutint sobre els nous associats o associades que ocupin els càrrecs vacants un cop fetes les votacions.
8) La Plataforma Per Una Aelc Com Cal vol fer constar que no és la seva feina ni demanar el vot, ni no demanar-lo. Ni tampoc demanar-lo per a un o per a un altre candidat, sinó exposar allò que creiem que altera la bona sintonia entre tots els associats i associades.