31 d’octubre 2009

Comencen els contractes digitals d'autors catalans amb la dormida a la palla de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana

Comencen els contractes digitals d'autors catalans amb la dormida a la palla de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC)
Al nyap que es desprèn progressivament de l'últim acord de contractes editorials —en molts casos absolutament ignorats per les dues parts—, després de mesos i mesos de presumptes converses i negociacions entre editors i les associacons d'escriptors, s'hi afegeix ara la inexistència d'un contracte marc per a les edicions digitals entre editorials i autors catalans que s'han començat a signar davant el presumpte boom del llançament del llibre digital de cara a la campanya de Nadal i Reis. Aquesta nova actitud de "dormir a la palla" de l'actual junta de l'AELC fa que els autors catalans que es troben en aquesta situació davant de les ofertes de les seves editorials estiguin acceptant allò que els editors els presenten si decideixen digitalitzar algun dels seus llibres editats anteriorment en suport paper o bé obra nova. Si la situació es manté, sense un acord col·lectiu, en poc temps s'hauran generat una sèrie de contractes fets a gust i lliure albir dels editors i cadascú incloent els articles que li semblin oportuns. La diferència entre un contracte de llibre en suport paper i un contracte de llibre digital és que aquest últim, per una banda redueix el preu de venda en les descàrregues i, per l'altra, augmenta el tant per cent dels drets d'autor. Però, si bé el preu de venda correspon fixar-lo a l'editor, ¿quin ha de ser el tant per cent dels drets d'autor, partint del 10% que s'estableix per inèrcia en el llibre en suport paper? La Plataforma insta la junta actual de l'AELC a treballar en aquest aspecte i a donar una resposta clara i immediata davant la nova percepció d'abusos que s'està creant en aquest tipus de contractes per perjudicar com menys millor els autors i propietaris de l'obra que s'editi.