30 de desembre 2008

Model contracte digital (clàusules simples)

REUNITS:

D'una banda ....................... (L'AUTOR/A), major d'edat, amb NIF ................., actuant en el seu propi nom i dret, amb domicili a l'efecte d'aquest contracte a .................................

I, d'altra banda, .................... (L'EDITORIAL)

Totes dues parts es reconeixen mútuament i recíprocament capacitat lega per celebrar aquest contracte i manifesten i convenen,

MANIFESTEN

1) Que L'AUTOR/A és autor/a de l'obra literària .................... (títol) d'ara endavant L'OBRA. (En el cas que ja s'hagi editat abans en suport paper: editada i publicada en suport gràfic per L'EDITORIAL en virtut del preceptiu contracte d'edició que han subscrit totes dues parts per aquest efecte.

2) Que L'EDITORIAL està interessada a explotar digitalment L'OBRA posant-la a la disposició del públic mitjançant procediments amb fil i sense.

3) Que amb la finalitat de cedir a l'EDITORIAL els drets d'explotació digital de l'OBRA, totes dues parts subscriuen aquest contracte de CESSIÓ DE DRETS, que es regeix per les següents


CLÀUSULES

PRIMERA. Durant el període de vigència d'aquest contracte, l'AUTOR/A cedeix a l'EDITORIAL, amb facultat de cedir a un tercer, els drets de reproducció , distribució, transformació i comunicació pública de L'OBRA en versió digital o electrònica:

Dret de reproducció: A l'efecte d'aquest contracte, s'entén per reproducció la fixació directa indirecta, provisional o permanent, per qualsevol mitjà i en qualsevol forma, de tota l'OBRA o part de l'OBRA, que en permeti la comunicació o l'obtenció de còpies.

Dret de distribució: La distribució comprèn la posada a la disposició del públic de còpies de l'OBRA en qualsevol suport electrònic, digital o multimèdia.

Dret de comunicació pública de l'OBRA en la seva modalitat de posada a la disposició del públic per procediments amb fil o sense, de manera que qualsevol persona hi pugui accedir des del lloc i en el moment que triï.

Dret de transformació. La transformació de l'OBRA comprèn l'adaptació de l'OBRA, directament o per mitjà de tercers, per adequar-la al format, la imatge i l'aparença d'Internet o de qualsevol altra xarxa informàtica i de telecomunicacions, com també per incorporar qualsevol sistema de seguretat al format digital de l'OBRA.

SEGONA. Com a conseqüència de la cessió objecte d'aquest contracte, l'EDITORIAL està facultada per digitalitzar i reproduir l'OBRA en tota mena de formats, emmagatzemar-la, distribuir-la en qualsevol suport electrònic, posar-la a la disposició del públic digitalment i autoritzar-ne la descàrrega, com també per comercialitzar-la per mitjà de qualsevol modalitat d'explotació, incloent-hi, amb caràcter enunciatiu, però no limitador, formats de compressió PDF, EPUB, JPG, GIF, TXT, RTF, HTML, DOC, MP3, RAR, ZIP i altres que se'n derivin o apareguin, així com telèfons mòbils, dispositius electrònics de lectura, CD-ROM, targetes de memòria, discos audiovisuals de tecnologia digital, bases digitals d'intercanvi de dades, pàgines web, xarxes de comunicació de dades en línia, etc.

TERCERA. La cessió de drets d'objecte d'aquest contracte es duu a terme en exclusiva i, atesa la naturalesa íntrinsicament transfronterera del mitjà emprat, per a tot el món.

QUARTA. L'AUTOR/A declara i garanteix que:

A) És titular originari i plenament i exclusivament dels drets sobre l'OBRA objecte de cessió, sense que calgui la intervenció de cap tercer per atorgar-los.

B) L'OBRA no està subjecta a compromisos o gravàmens de cap mena que atemptin contra els drets que corresponguin a l'EDITORIAL o a tercers en virtut d'aquest contracte.

C) La subscripció d'aquest contracte no implica la infracció de cap dret de tercers, i

D) L'EDITORIAL pot tenir i explotar pacíficament els drets cedits en virtut d'aquest contracte en els termes que s'hi han pactat.

Així mateix, l'AUTOR/A s'obliga a mantenir indemne l'EDITORIAL i exonerar-la davant de qualsevol reclamació judicial o extrajudicial de tercers o procediment administratiu que es derivi de l'incompliment de la Llei de Propietat Intel·lectual o de la infracció de qualsevol altra normativa o drets de tercers.

Consegüentment, l'AUTOR/A es fa responsable davant l'EDITORIAL dels danys i perjudicis, despeses i altres càrregues pecuniàries que pugui patir l'EDITORIAL amb motiu d'accions, reclamacions o conflictes derivats de l'incompliment d'aquestes obligacions per part de l'AUTOR/A (incloses les despeses de defensa legal).

CINQUENA. L'AUTOR/A presta el seu consentiment i autoritza expressament l'EDITORIAL a fer les variacions tècniques o de forma a l'OBRA que, sense alterar-ne el contingut pel que fa al fons, siguin necessàries per: a) dur a terme el procés tecnològic de digitalització; b) adaptar l'OBRA a les modalitata d'explotació o ús esmentades a la clàusula segona; c) portar a terme el procés tecnològic de transmissió i distribució mitjançant xarxes informàtiques.

SISENA. L'AUTOR/A presta el seu consentiment i autoritza expressament l'EDITORIAL perquè pugui reproduir distribuir i comercialitzar, en qualsevol de les modalitats d'ús previstes en aquest contracte, parts de l'OBRA en versió digitalitzada per capítols, i oferir-ne la utilització.

SETENA. A l'efecte de l'explotació dels drets d'aquest contracte, l'EDITORIAL pot decidir discrecionalment en cada moment si resulta convenient o no instal·lar a les còpies digitals de l'OBRA dispositius tecnològics que en predeterminin, condicionin, gestionin o restringeixin la utilització per tercers (els anomenats Digital Rights Management o qualsevol altre tipus de mesures tecnològiques de control i gestió de continguts digitals), per restringir la reproducció de l'OBRA, impedir-ne la visualització en determinats dispositius de lectura o predeterminar-ne l'ús o la gestió de drets de qualsevol altra manera.

VUITENA. L'AUTOR/A rebrà com a remuneració per la cessió dels drets continguda en aquest contracte les quantitats següents [Aquestes xifres són orientatives. L'AUTOR/A i L'EDITORIAL poden també acordar un acompte en cas d'obra nova]:

1. Per la modalitat consistent en l'accés i el visionament a Internet, amb possibilitat o no de descàrrega, el ....... sobre el PVP (sense IVA) [xifra orientativa que pot oscil·lar entre el 15% i el 30%, segons els casos i acords] establert per l'EDITORIAL per a aquesta modalitat. 2. Per la modalitat consistent en la descàrrega, total o parcial, del fitxer digital per visionar-lo i llegir-lo en dispositius electrònics de lectura: el ...... sobre el PVP (sense IVA) [xifra orientativa que pot oscil·lar entre el 15% i el 30%, segons els casos i acords] establert per l'EDITORIAL per a aquesta modalitat. 3. Per la modalitat d'impressió sota demanda: el ...... sobre el PVP (sense IVA) [xifra orientativa que pot oscil·lar entre el 10% i el 15%, segons els casos i acords] de cada impressió que es faci de l'OBRA.

No obstant el que s'acaba de dir, l'AUTOR/A no percebrà cap remuneració pels actes d'explotació digital destinats a la promoció o la difusió publicitària de l'OBRA.

Dins dels tres primers mesos de cada any, l'EDITORIAL farà la liquidació corresponent als percentatges de participació proporcional de l'any anterior, i remetrà a l'AUTOR/A aquesta liquidació. Si l'AUTOR/A no planteja cap reclamació amb relació a aquesta liquidació durant els quinze dies següents d'haver-la rebut, s'entendrà que hi està conforme. L'import de les liquidacions s'abonarà a l'AUTOR/A durant el mes d'abril.

NOVENA. Aquest contracte té una durada de ....... anys [orientativament, tenint en compte els canvis tecnològics als quals està sotmès el suport digital, es recomana que sigui inferior al que és habitual en les edicions de suport paper, és a dir, entre 2 i 4 anys, com a màxim], comptats des de la data en què se signi, i es renova automàticament per períodes de la mateixa durada, llevat que alguna de les parts comuniqui a l'altra, un mes abans com a mínim, la seva voluntat de no prorrogar-lo.

DESENA. L'AUTOR/A atorga a favor de l'EDITORIAL el dret d'adquisició preferent sobre:

1) qualsevol acte d'explotació que sobrepassi l'àmbit temporal previst en aquest contracte.

2) modalitats d'explotació no previstes en el contracte, o

3) noves modalitats d'utilització o de difusió que puguin aparèixer en el futur i que a la data de la signatura d'aquest contracte siguin desconegudes.

Amb aquest propòsit, l'AUTOR/A ha de notificar de manera fefaent a l'EDITORIAL les dades i les condicions objectives i subjectives corresponents a l'oferta que pugui haver rebut d'un tercer interessat, a dur a terme qualssevol actes d'explotació a què es refereix l'apartat anterior, i l'EDITORIAL disposa d'un termini de seixanta dies per comunicar a l'AUTOR/A la seva voluntat d'adquirir o no els drets en qüestió en les mateixes condicions que s'hagin ofert a l'AUTOR/A. En cas que l'EDITORIAL no ni estigui interessada, l'AUTOR/A pot celebrar lliurement el contracte en les condicions notificades.

ONZENA. En compliment de la LOm15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, mitjançant la signatura d'aquest contracte l'AUTOR/A/A/A autoritza l'EDITORIAL al tractament de les dades personals que han estat facilitades per a la gestió i el compliment de les obligacions establertes en el contracte. Les dades de l'AUTOR/A/A/A seran incorporades a un fitxer de proveïdors, i l'AUTOR/A/A/A, pot exercir el dret d'accés, rectificació i cancel·lació de les seves dades si ho sol·licita a l'EDITORIAL.

DOTZENA. Aquest contracte es regeix i és interpretat de conformitat amb el que preveu el Reial decret legislatiu 1/1996, de 12 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de propietat intel·lectual i, en general, per les disposicions legals que hi siguin aplicables.

Per resoldre qualsevol controvèrsia que es pugui derivar d'aquest contracte, totes dues parts se sotmeten a la jurisdicció dels tribunals de la ciutat de ..................., i renuncien expressament a qualsevol altre fur que els pugui correspondre.

I perquè així consti, signen i rubriquen aquest contracte, que s'entén en dos exemplars, al lloc i la data que figuren a l'encapçalament.

L'AUTOR/A

L'EDITORIAL